bTV Репортерите: Златните сърца на България

Ева и Стилияна - героини, но не от приказка, а в реалността

Имало едно време две малки момиченца със смели мечти. Макар и крехки създания, те били твърдо решени да се преборят с коварна болест, наречена коронавирус. Казвали се Ева и Стилияна. Заради медалите им ги наричали „Златните момичета”.

Благородният им жест да посветят отличията на медиците у нас ги превърнал в „Златните сърца на България”. Жест, подтикнат и от техния горчив опит да се сблъскат с коварната зараза дни преди да покорят европейския връх.

Спортният път на Стилияна Николова изглежда предначертан.

Родена в Кайро, в семейството на двукратната световна и европейска шампионка по художествена гимнастика Паулина Николова и национала по футбол на България Илия Николов, тя започва да си играе с лента и бухалки още преди да проходи.

В близост до вълните на морето, през 2005 г. в Несебър се ражда друга бъдеща шампионка - Ева Брезалиева. Записва се последователно на рисуване, спортни танци, балет и какво ли още не, но нищо не успява да я спечели така, както художествената гимнастика. Ева влиза в залата на 6 години. Прави го със замах.

Няма да забрави дебютното си състезание, когато претърпява и първото разочарование.

Тази случка ѝ помага да избере път, отдаден изцяло на заветното първо място. Ева живее в Несебър, учи в Св. Влас, тренира в Бургас. Обядва в колата, учи вечер между 21 и 23 ч., става сутрин в 07:00 ч. и повтаря рутината.

Всички лишения дават резултат. През октомври 2018 г. Ева е приета в националния отбор девойки.