Архитект и фотограф разкриват пораженията от експлозията в Бейрут от това лято по нетрадиционен начин

Габриела и Джоузеф даряват на Червения кръст всички приходи от картичките на Бейрут, с които са увековечили градските къщи преди експлозията

Архитект и фотограф разкриват пораженията от експлозията в Бейрут от това лято по нетрадиционен начин – чрез пощенска картичка, която е спомен за някои от най-красивите градски къщи.

Фотографът Джоузеф Коури и съпругата му архитект Габриела Кардозо снимат сгради от френския период в Ливан и увековечават специфичната им архитектура.

Джоузеф е ливанец, а съпругата му Габриела – от Венецуела. Двамата живеят в Бейрут от шест години. Тя се влюбва в града заради съчетанието на цветове, архитектура и море, което ѝ напомня за Венецуела.

"Джоузеф искаше да направи пощенски картички на Бейрут. Ние забелязахме, че до този момент са предимно от центъра, на храмовете или на известни туристически места. Тези места са стари, но ни липсваше останалия Бейрут. Снимките не са обработвани, не сме премахнали кабели, порутените части, цветя. За мен тези кадри предават духа на Бейрут“, разказва Габриела.

След експлозията на пристанището на 4 август Джоузеф и Габриела се връщат в „Джемейзе“ и заснемат продължение на проекта. Двамата снимат същите къщи, от същите ъгли.

Възстановяването на повечето от тези сгради все още не е започнало. Някои са укрепени, за да не се срутят. Приоритетът в момента е подслоняването на близо 300 хил. бедстващи преди зимните месеци.

„Ходих няколко пъти след и всеки път болеше много. Виждаш град – разрушен. Дори през 70-е, по време на гражданската война, не беше толкова зле“, спомня си фотографът.  

Габриела и Джоузеф искат да помогнат за възстановяването. Затова те даряват на Червения кръст всички приходи от картичките на Бейрут, с които са увековечили градските къщи преди експлозията.