Журналистът Искра Урумова: Нашият фолклор е толкова вълшебен и има такива цветни и богати образи

Искра Урумова вплита митични истории, магични легенди, тайнствени места, самодиви и овчари в трилогията "Самодивски сезони"

Журналистът Искра Урумова вплита митични истории, магични легенди, тайнствени места, самодиви и овчари в трилогията "Самодивски сезони", вдъхновена от красотата на българските митове и пъстрия ни фолклор.

"Нашият фолклор е толкова вълшебен и има такива цветни и богати образи. Всички те са реални места. Когато съм изграждала сюжета, съм искала максимално да съм близо до истинските места с техните истински легенди", казва Искра за COOLt.

Трилогията е пълна с приключения и неочаквани обрати. В сърцето на сюжета са самодивата Неда и овчарят Марко, между които пламва силна любов. Действието на книгата започва със селце, наречено Любовище. Любовище е в Пирин, в района на Сандански. То е много красиво и китно и до него се стига през един тунел. Самият тунел е направен на ръка преди много години от местното население. Целта на Искра е да накара по-младите хора в България да научат повече за митологичните образи, да научат повече за българския фолклор и за тези магични и тайнствени места, които крие нашата иначе наистина малка земя.