.

Проект: Демография 1: Колапс (2 част)

Ще ви запознаем с историята на село Недан, където през 2016 година затваря врати и последното училище - умиращо училище номер 1621 в статистиката на България

В най-мрачната слънчева страна има по една най-мрачна бивша слънчева сграда. Това е сградата на бившето българско училище. Към 2016 година броят на закритите български училища, изчезнали през последните 25 години, е точно 1620. Сградите на много от тях запустяват, други стават винарски изби, кметства, шивашки цехове, старчески домове и хотели.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg

Коментирай
публикувай
 • danekdeen

  Браво г-н Карбовски.Точно в целта.Това ваше предаване ни трогна страшно много,мен и съпругата ми.Надявам се също така и милиони други българи да са се трогнали,също така се надявам и някой от Полигашите(дума означаваща политик-търгаш) да се е трогнал,ама надали! Мисля, че е крайно време народа ни да се събуди и да си отвоюваме държавата обратно!

 • ванива

  Силно и разтърсващо предаване! С много неизказани думи и преглътнати сълзи! Поклон пред тези достойни учители за възрожденския дух, който още носят у себе си! Срам за нас, техните ученици, които допуснахме това да се случи в държавата ни. Колко звънци от закрити училища ще трябва да ударят, за да ни събудят и извадят от летаргията, в която се намираме?

 • veesseetto

  Марти,страшно тъжно,Бог да пази България ! Много жалко ,без думи съм....

 • dnovakova

  Към Мартин и екипа на Втори план: Преди време Елена Йончева излъчи филма "Граница" в НДК. Може би това предаване, тези два епизода, трябва да се излъчат там, на следващото подобно събитие. До сега това може би е най-силния епизод, на който съм попадал.

 • plamen4u

  Това ми е първия коментар тук макар и дане съм пропускал предавае досега. Искам да кажа,че съм на 34 години.Каъто дете бях в детската градина на село,имахме училище там,детска градина,стол,общежитие,кино,библиотека...Сега има само огрухани и окрадени сгради,като призраци стърчащи с оголените си дувари. От 11 месеца съм в Англия,но това не е живот тук ден и нощ да ти минават с мисълта за нашата изстрадала Държавичка.Аз милея за Родния край и колкото и да съм задоволен тук,камъка си тежи на мястото и до една година се прибирам обратно . Поздравления за предаванията и най-вече за това. Дано повече хора мислят като мен и да ги жегне вътре...Не за това умряха нашите Революционери и бойци...