Цветан Цветанов за санкциите по закона "Магнитски"

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е бил изолиран от Бойко Борисов по времето, когато е бил във вътрешната комисия, а министър е бил Веселин Вучков с отстраняването на последния.

"Аз бях умишлено изолиран от управленските решения в сектора от Борисов. От момента на освобождаването на Веселин Вучков като министър на вътрешните работи, тогава аз бях във вътрешната комисия и имахме комуникация. След освобождаването му бях умишлено изолиран от всякакви решения. От Бойко Борисов бяха предлагани еднолични решения на Парламентарната група с последващите назначения на министри на МВР“, каза Цветанов след въпрос може ли да обясни имало ли е връзка Борисов - Пеевски - Божков.

Той повтори, че е бил извън управлението след 2014 г.

По думите му не бива да се пренебрегва информацията от САЩ, защото тя „стъпва на анализ на факти и доказателства“.

„Трябва правораздавателната и правоохранителната система да заработи веднага. Смятам, че може да се случи оперативната работа, иначе ще се увеличава дефицита на доверие в институциите“, каза Цветанов.

Относно Илко Желязков, който е уличен от САЩ като част от мрежата на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, Цветан Цветанов посочи, че го познава само от парламента, когато е изслушван като номинация на ДПС на времето.

"Всяка партия предлагаше, имаше прозрачно обществено обсъждане и се налагаше да има консенсус", обясни той.

Цветанов коментира и скандала с подслушването на политици, като заяви, че според него не е имало такова, защото никой не би рискувал, а и е щяло да остане следа. 

Той не изключи да е имало частни фирми, които да са се занимавали с това.