Цветелин Кънчев: Президентът и премиерът трябва да седнат насаме и да се разберат

Който не спазва карантинните изисквания, нарушава правото на живот на другите около него“, категоричен беше Кънчев

В циганските махали грамотните знаят какво се случва по отношение на епидемията от коронавирус, докато неграмотните не си дават никаква сметка. Ситуацията е огледална на ситуацията в цялата държава – макар и като криво огледало. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев.

„Всичко се корени в липсата на респект. Неграмотност плюс липса на респект… когато има жандармерия, има що-годе някаква дисциплина, но жандармерията не може да покрие навсякъде“, отбеляза политикът.

По думите му има и „псевдопастори, които казват „Спокойно, ние сме защитени от Бог“ и т.н. Затова и е нужна „масовост на дисциплината“.

„Против съм тези псевдоправозащитни организации, които ни набиват в лицето, че човешките права били нарушени – основно човешко право е правото на живот. Който не спазва карантинните изисквания, нарушава правото на живот на другите около него“, категоричен беше Кънчев.

Той подчерта, че „ситуацията не е да се вдигат стени (каквито се появиха около някои махали – б.р.), а да се наливат основите на едно общество, което тепърва да изграждаме“. Лидерът на „Евророма“ се обяви за създаването на пилотни проекти с участието на държавата, общините, охранителни фирми и отговарящи на изискванията младежи, които да представляват местните авторитети.

По думите му има много по-малко проблеми там, където сред полицаите има роми, а в бъдеще може да се мисли и за вариант именно от младежите от махалите да се набират поне част от служителите на реда в районните полицейски управления.

„Г-н Каролев не даде много добър пример на циганските махали със своята постъпка“, коментира Цветелин Кънчев. Според него по същата причина президентът и премиерът трябва да седнат насаме и да се разберат, за да дават „хубав пример на малцинствата“.