.

Д-р Александър Симидчиев: В момента има епидемия от грешна информация за коронавирус

Спиртът убива вируса, но концентрацията му не трябва да надвишава 70%, защото тогава може да има обратен ефект, разкри пулмологът

По-опасна от пандемията в настоящата ситуация е инфодемията около COVID-19, заяви пулмологът Александър Симидчиев, който е член на Медицинския експертен съвет по коронавируса към МС, при гостуването си в „Лице в лице“.

Има прекалено много информационен шум, който заглушава сигнала и по този начин се губи правилната информация за заразата, а именно това е задачата и целта на Медицинския експертен съвет – да отсява достоверните научни изследвания за коронавируса и да ги прави достъпни за професионалните общности, каза Симидчиев.

Силата на МЕС е в неговата интердисциплинарност, защото предизвикателствата пред лекарите се намират на границите на различните специалности, смята пулмологът.

Всеки трябва да се изказва в своята област на компетентност, заяви Симидчиев и отбеляза, че той затова не говори за икономика.

Трябва да се тревожим за нещата, които можем да контролираме, и всеки да допринася за обществото според възможностите си, убеден е лекарят, който заяви, че дори спазването на мерките от всеки един от нас спомага за овладяването на ситуацията с пандемията.