Данаил Кирилов: Към момента няма да се включа с номинация в процедурата за избор на главен прокурор

Исторически нито един правосъден министър не е номинирал кандидат за главен прокурор, допълни той

Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет единодушно подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор. Той е подкрепен и от Сотир Цацаров, сегашния главен прокурор.

Смятам, че предложението, което беше направено вчера на второто номинационно заседание на Висшия съдебен съвет, е много знаково и положително. Знаково е за подкрепа. То посочва, че вътре в гилдията, тази кандидатура се ползва с широка професионална подкрепа. Това каза в предаването "Лице в лице" правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Не очаквах всички членове на Прокурорската колегия да се обединят по отношение на една кандидатура, но това е положителната страна", допълни той.

"Към този момент няма да се включа с номинация в процедурата за избор на главен прокурор", категоричен е Кирилов.

"Исторически, назад във времето, нито един правосъден министър не е номинирал кандидат за главен прокурор. Трябва да има много сериозни основания за една такава иновация", каза министърът на правосъдието.

"Ако има широка подкрепа от граждански организации, ако има предпочитание от страна на президента и той го обяви, ще вземе впредвид това до края на процедурата", допълни той.

Вижте във видеото и какво е мнението на правосъдният министър Данаил Кирилов за наложеното от президента ветото върху ратификацията на договорите за F-16.