Данаил Кирилов: В момента осъществяваме контрол над нотариалната дейност и съдебните изпълнители

Правосъдният министър коментира, че има сигнали за нарушения на Закона за извънредното положение от нотариуси и съдебни изпълнители

Необходимо е извънредното положение да се удължи с един месец, за да се продължи със спазването на стриктните мерки. Това каза в „Лице в лице“ правосъдният министър Данаил Кирилов.

По думите му е прието извънредното положение да има срок, за да може законодателният орган да упражнява правомощията си по чл. 84 от Конституцията.

Той беше категоричен, че демократичните права на българите не са застрашени в тези условия не е поискано временно изключение от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (б.р. дерогация).

„При последното ми гостуване при вас казах, че съм започнал процедурата по дерогация, изпратил съм мое становище до министъра на външните работи за необходимостта да обсъдим евентуална нотификация на Европейската комисия. Преценката на подобен правен акт трябва да се направи в МВнР“, уточни Кирилов. 

Правосъдният министър посочи, че подобни правни актове са се случвали в страни, където е имало терористични актове. „Може да се твърди, че има известно ограничаване на правото на свободно придвижване, с оглед на предприетите карантинни мерки. Държавата може да се отклони, без да нарушава тези права. Поради тази причина с вицепремиера Захариева сме готови от една седмица с доклад пред Министерски съвет, който да одобри мандата за нотификация с варианти за искане на дерогация“, допълни той.