Димитър Лазаров за парите от Венецуела и случаите "Скрипал" и "Гебрев"

Димитър Лазаров за изслушването на главния прокурор и шефа на ДАНС в парламента

"Да, има такъв случай, в доверителна сметка в България са постъпили пари от Венецуела, в момента в наличност са около 60 милиона евро. От Нова година насам няма движение по тази сметка.

Сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби.

На този етап това е информацията, с която разполагаме, има много неща, които да се проверяват", казва Димитър Лазаров по повод сигнала за преводи на пари от Венецуела в сметка в българска банка.

Димитър Лазаров коментира фактите и връзката между случаите "Гебрев" и "Скрипал". "Април месец беше изяснено, че при вечеря на г-н Гебрев с негови чуждестранни партньори - поляци, беларуси, се почувствал недобре, започнал е да повръща и е закаран във ВМА. Първите съмнения са били за сърдечен проблем, след което е установено, че се касае за отравяне. Веднага е образувано дело, разпитан е г-н Гебрев, още докато е бил на легло. Разследващите са направили претърсване на мястото на вечерята, домът и офисът му. От експертизата стана ясно, че това вещество се разгражда много бързо – няколко часа, то не е с бавно действие, но ако не се установи до няколко дни, би имало летален край с признаци на сърдечен проблем", казва Лазаров.