.

Доц. Атанас Мангъров: В 99 на 100 от случаите, ако човек хване коронавирус, той няма да умре

Хората трябва да се успокоят, категоричен той

"Нямам търговски интереси от масовия скрининг на населението за COVID-19", каза в пердаването "Лице в лице" членът на Медицинския съвет доц. Атанас Мангъров, след като беше повдигнат въпроса, че иска тестване на населението заради финансови изгоди.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

"За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре", добави експертът.

"Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва. Все едно да сложиш решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи", допълни той.

Вижте целия разговор с доц. Атанас Мангъров във видеото.