.

Доц. д-р Александър Сивилов: Събитията във Венецуела от последните месеци са плод на постепенна ескалация, започнала през 2014 г

Напрежението във Венецуела постоянно ескалира, протестите срещу президента Николас Мадуро не стихват, има арестувани и убити хора

„Тези събития се подготвят от изключително дълго време, защото икономическата ситуация е много тежка. От 2014 г.  кризата във Венецуела започна със спада на цената на нефта и невъзможността в страната да се поддържат сегашните социални програми, което доведе до разделянето на общественото мнение”, посочи Сивилов в „Лице в лице”.

Според него системата във Венецуела е демократична: „Самият факт, че виждаме един парламент, който е доминиран от опозицията, ни говори, че все пак имаме някакво разделение на властите и някаква възможност на опозиционерите да изкажат своята позиция”.

Масовостта на протестите и разделянето на страната обаче се оказват извор на социални проблеми. Например – субсидирани от правителството стоки от първа необходимост се изчерпват, а междувременно се появяват на пазара в съседни страни.