Донев: Преизчисляването на пенсиите ще струва на месец около 133 млн. лв. на държавния бюджет

По думите на служебния социален министър пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии.

Това заяви в „Лице в лице“ служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им. Като средно увеличението ще бъде 12,5%.

„Средната пенсия ще нарасне с 64 лв. Най-ниските – от 300 на 340 лв., а максималната – 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще стане 170 лв. Нарастването в ниските етажи на размерите на пенсии ще бъде малко по-голямо – около 14,3%, докато максималната ще нарасне с по-малък процент“, обясни ресорният министър.

Служебното правителство предлага актуализацията на пенсиите да влезе в сила от октомври тази година. Той добави, че целта е пенсионерите да излязат от линията на бедност, но около 940  хил. пенсионери ще останат под нея и след увеличението.

Последни