Екатерина Захариева: Мисля, че докладът е критичен за свободата на медиите

За „Лице в лице“ министърът на външните работи и вицепремиер заяви, че е била учудена от процента европейски граждани, които смятат, че държавите им не правят достатъчно в борбата с корупцията

За мен докладът на Европейската комисия нито поощрява, нито назидава България. Той е обективен и ясно посочва напредъкът на България през годините и ясно отчита оставащите проблеми.

Това заяви министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. За „Лице в лице“ тя заяви, че е била учудена от процента европейски граждани, които смятат, че държавите им не правят достатъчно в борбата с корупцията. По думите ѝ става въпрос за над 70%, а България стои близо до високия процент.

Тя отчете, че у нас са предприети редица действия, касаещи върховенството на закона и отчетността на главния прокурор. Като пример даде започнати дела срещу хора по високите етажи, но все още незавършени.

„Въпреки че е разделен на две и това се отчита като позитивно, фактът, че пленумът определя бюджета на ВСС, означава, че е възможно прокуратурата да се намесва в съда“, коментира още тя.

И обясни: „Вярвам, че докладите ще покажат за всички добрите и лошите практики. Имаме дефицити и те са ясно посочени. Ние не бягаме от тях“.