Емил Караниколов: Ние сме избрани, за да развиваме България. Не трябва да има война между нас

Конституцията на Република България не позволява на президента да сваля доверието от някой, чисто като законодателен акт, поясни министърът на икономиката

Вчера президентът оттегли доверието си от кабинета на Бойко Борисов. Никой в парламента, освен БСП, не подкрепи държавния глава, а депутатите от ГЕРБ заговориха за импийчмънт на Румен Радев.

Днес министърът на икономиката Емил Караниколов уважи българо-японски форум под егидата на Радев, въпреки войната между двете власти.

"Вчера не можах да разбера защо се тръгна на тази война между институциите. Конституцията на Република България не позволява на президента да сваля доверието от някой, чисто като законодателен акт. Съгласно Конституцията партиите съдействат за формиране на политическата воля на гражданите. Ако вдигнеш доверието от политическа сила или управляваща коалиция, реално вдигаш доверието от гражданите, които са гласували за тези партии. Съгласно Конституцията президентът е този, който трябва да олицетворява единството на народа", коментира той.

"Въпреки всичко 20 часа след това ние седяхме на една маса - президент, изпълнителна власт, български бизнес, японски бизнес. И ние презентирахме хубавите неща в България, за което поздравявам всички днес на този форум", отбеляза Емил Караниколов.

"Аз мисля, че всички реално разбраха нещо - няма как институциите да не работят една с друга. Ние сме избрани, призвани, за да развиваме България. Не трябва да има война между нас", категоричен е той.

"Относно Перник, общината, кметът и държавата правим всичко възможно да възстановим нормалния живот на гражданите", разясни министърът на икономиката.

"От днес язовир Студена има с 14 см. повече вода. Около 1 м. и 28 см. ни остават  до момента, в който трябва да пуснем долния изпускател. Към момента правим този байпас, за да може да осигурим възможност на язовир Студена да се възстанови. Всичко зависи от снега, който ще падне", поясни Караниколов.

Вижте във видеото целия разговор с министъра на икономиката Емил Караниколов.