.

Георги Ангелов: Чисто политически и икономически България е много по-напред от Турция в надпреварата за автомобилния завод

Какви са шансовете на България да спечели доверието на германската фирма, която иска да построй автомобилен завод на Балканите и как това ще повлияе на икономиката ни?

Очевидно сме конкурентни, както спрямо други страни от ЕС като Румъния, така и спрямо извън ЕС като Сърбия, каза в предаването "Лице в лице" икономистът Георги Ангелов за шансовете на България компанията "Фолксваген" да я избере за строежа на новия си автомобилен завод.

"България е част от ЕС, кандидат сме за чакалнята на еврозоната и за Шенген, бяхме председател на ЕС", посочи като предимства икономистът.

Най-големият производител на автомобили в света на глава от населението е Словакия – те са 5 милиона души, а произвеждат 1 милион автомобила. Страната обаче вече става по-скъпа като разходи за труд и заплати и затова се търсят други страни, които са подобни и по-конкурентни. Тук изгрява звездата на Балканите", отбеляза още Георги Ангелов.

По думите му Турция е във финансова и политическа криза, а тези неща влияят. Завод не се прави за една година, а поне за 30-40 години напред и трябва да има сигурност, посочи още икономистът.

Последни