Иванка Иванова: По международните стандарти повишаването на съдии става само по обективни критерии

Съветникът на президента по правните въпроси коментира наложеното вето на Закона за съдебната власт

Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за съдебната власт. Става дума за бонусите в кариерата на членовете на Висшия съдебен съвет. Те предвиждат всеки магистрат, който е бил част от съвета, да има право на повишение, завръщайки се в съдебната система. Защо някои съдии наричат това политическа корупция в съдебната власт и защо това е неприемливо, според държавния глава - разговаряме с Иванка Иванова, съветник по правните въпроси на Румен Радев. 

"Това е неприемливо, защото съдържа редица противоречия с конституцията. Противоречието, което беше изтъкнато от пленума на Върховния касационен съд, когато обжалваха действащата норма на чл. 28 от Закона за съдебната власт, в момента има висящо дело пред Конституционния съд в тази връзка - основният аргумент там беше, че той противоречи на принципа за независимост на съдебната власт, както и на принципа за разделение на властите, защото не може със свое решение парламентът да създава дори правна възможност Висшият съдебен съвет да повишава свои бивши членове", каза правният съветник на президента. 

Като втора съществена причина тя изтъкна установения международен стандарт - повишаването на магистрати, на съдии, в частност, да става само въз основа на обективни критерии.