Иво Христов за 5G мрежата: Трябва да има оценка на въздействието

Здравето на гражданите трябва да бъде преди печалбите на корпорациите, категоричен е евродепутатът

Европа ще остане в локдаун поне до март месец. Очаквало се и трета вълна на ковид пандемията. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Каква е разликата между европравилата и управлението на кризи в Европа и у нас - разбираме от евродепутата Иво Христов, който е гост в предаването "Лице в лице".

"В епохата на пост-истината много трудно могат да се разграничават теории на конспирацията от официални становища, от мнения на експерти. Според мен единственият арбитър на тези спорове между крайностите може да бъде науката. Това беше и поводът да организираме тази конференция, посветена на въздействието на 5G върху човешкото здраве и околната среда, тъй като Европа разполага с обновен план за разгръщане на тези две поколения мрежи (5G и 6G), който ще бъде обявен до няколко седмици, без да е извършила оценка на въздействието. Това само захранва тревогите. Нашето усилие е да дадем дума на експертите", обясни той.

"Трябва да има оценка на въздействието, тъй като здравето на гражданите трябва да бъде преди печалбите на корпорациите", каза Иво Христов.

"Не може да има технически и икономически прогрес в ущърб на човешкото здраве и околната среда", категоричен е той.

Вижте във видеото целия разговор с Иво Христов.