.

Изминалият политически сезон - равносметката

Рядко имаме доверие в българската държавност, вероятно защото тя е била чужда, насаждана отвън. Много кратък е периодът, в който ние сами сме се управлявали, коментира социологът Мира Радева

"Възстановяването на българоезичните емисии на радио "Свободна Европа" подсказва колко накърнена, колко тежко поразена е свободата на словото в България. Докато свободата на словото десетилетия наред по време на тоталитаризма беше обсебена от комунистическата партия и всички медийни издания бяха говорител на комунистическата партия, сега същата свобода е обсебена вече не на идеологическа основа, а на капиталистическа основа, обсебена е от олигарси с нечисти капитали и нечисти цели", коментира в предаването "Лице в лице" писателят Димитър Бочев относно възстановяване излъчването на радио "Свободна Европа".

"Демокрацията трябва да е в сърцата на гражданите. За демокрацията трябва да работим всеки ден, всеки един от нас, всяка една минута, трябва да мислим, трябва да сме активни. Аз лично съм доволна, когато видя различно мнение независимо от това дали го споделям или не, защото различното мнение те провокира, кара те да мислиш", каза социологът Мира Радева.

"Масивното недоверие в публичните институции се дължи на политическата култура. Тук не става въпрос за ниска или висока политическа култура, а за различни типове политическа култура. В държавите, в които има високо доверие в институциите, ние наблюдаваме гражданска политическа култура, която стимулира участие. Активните граждани участват дейно в управлението, те приемат тези институции и държава като нещо свое. В нашия случай имаме по-скоро поданическа политическа култура, при която държавата и институциите са нещо чуждо", заяви политологът Стойчо Стойчев.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg