Красимир Каракачанов: Добрите отношения между България и Северна Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност

70 години в Македония се насажда антибългаризъм, каза още той

Група евродепутати се обединиха в желанието си да променят българската позиция по отношение на Северна Македония. Част от българските интелектуалци и част от политиците смятат, че ние грешим в опита си да защитим националните си интереси, защото българската позиция била формирана с поглед към миналото и историята, без да отчита нуждите на настоящето и бъдещето, и че нашата категоричност всъщност е заради настояването на ВМРО.

Какво следва и склонни ли сме на отстъпки - разбираме от вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Когато формирахме програмата за управление и когато отидохме към подписване на договора от 1 август 2017 година, позициите на ВМРО и моята лична позиция бяха много ясни. И те са от 30 години, откакто съществува независимата държава Македония", обясни той.

"България трябва да признае Република Македония за независима държава, за да спестим разширението на гражданската война и страданията на нашите сънародници там. 30 години не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност, на българското достойнство, за сметка на онези хора в Македония, които наричат себе си българи и които не желаят да се съгласят с тази коминтерно комунистическа теза за отделна македонска нация", категоричен е министър Каракачанов.

"Ние искаме Македония да бъде част от Европейския съюз", поясни той.

"70 години в Македония се насажда антибългаризъм. Не мога да разбера защо, за да имаш някакво македонско самочувствие трябва да си упражняваш омразата спрямо България, защо трябва да фалшифицираш историята - крадейки част от българската история да я представяш за македонска, и всичко това да е насочено към това да създаваш чувството за омраза и ненавист към българите", каза още Красимир Каракачанов.

Вижте във видеото целия разговор.