Красимир Каракачанов за армията в условията на извънредно положение

Демократичният инстинкт на мнозина бе скандализиран, след като стана ясно, че армията може да изпълнява полицейски функции в условията на извънредно положение. Колко опасно е това? Има ли рискове и дали досега това се е случвало? Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов направи и коментар на гневната декларация на зърнопроизводителите, която също разбуни духовете. 

"Казах, че в една такава ситуация, при която се затварят границите в Европа, трябва да помислим за сериозни реформи в икономиката и включително в българското земеделие, за да осигуряваме храна на българското население. До 1944-а година българската земя е изхранвала 32 000 000 души - основно износ за Германия и Централна Европа, а също и Русия. В момента внасяме "

Сега ситуацията е такава, че България е една от първите държави в ЕС, които  и адекватно реагираха на спиране на разпространението на коронавируса, допълни той.

Възможно е в даден момент армията да подпомогне полицаите. Това е нормално. Например може да се изпратят военнослужещи на границата, за да се освободят полицаи и жандармеристи, които да изпълняват естествените си задължения по съблюдаване на реда в условия на извънредно положение, уточни министърът на отбраната.

Той поясни, че никой еднолично не може да реши това, а се случва след искане на министъра на вътрешните работи и след решение на правителството.

Каракачанов призна, че някои областни управители вече са поискали военна полиция да помага.

След като стана ясно, че двама военни са с положителни проби за коронавирус вчера, Каракачанов обясни, че това не налага прибиране на цял контингент.

Единият е прибран от Косово с положителна  проба, а другият е в Инфекциозна клиника в Букурещ.

Министърът на отбраната поясни, че особено най-големият ни контингент, съставен от 160 души, в Афганистан е в много по-сложни условия и един коронавирус не е причина да се връщат, ако са в добро здраве и то се контролира.

Каракачанов обясни още, че контингентите са на място, за да реагират евентуално на по-страшни събития от епидемичната ситуация, някои са в условия на война, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.