Красимир Вълчев: Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, но животът на хората - не може

През последните седмици имаме много заразени учители, има и смъртни случаи, каза още той

От понеделник всички училища и университети ще затворят врати. Докога и защо? Какви са рисковете и ползите от това решение на властите?

По темата разговаряме с министъра на образованието Красимир Вълчев, който е гост в студиото на "Лице в лице".

"Ние направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но факт е, че училищата и детските градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие. Като цяло трябва да намалим средата на епидемично взаимодействие и всяка система трябва да прояви солидарност и да даде своя принос", каза той.

"През последните седмици имаме много заразени учители, има и смъртни случаи. Най-важното сега е да съхраним живота и здравето на учителите. Имаме  сравнително добро алтернативно, компенсаторно обучение в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, но животът на хората не може да се компенсира. Най-важното в момента е да намалим натиска върху здравната система, след това ще се върнем може би отново към варианта на редуване", коментира министър Вълчев.

"В детските градини нямаме ефективно обучение в електронна среда... Желанието ни е да се подобри ситуацията. Първи ще бъде възстановен учебният процес в детските градини. Колкото са по-малки са децата, толкова е по-неефективно обучението в електронна среда", категоричен е той.

Вижте във видеото целия разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Последни