Лъчезар Борисов: България поддържа своето потребление, то расте дори по време на криза

България може би ще се окаже, че е една от държавите в ЕС, която по линия на потреблението ще бъде един от лидерите в ЕС, каза още той

Пандемията от коронавирус продължава да вилнее. Част от бизнесите са затворени, други работят, а трети заплашват със стачка.

Какво се случва с икономиката ни? Кои антикризисни мерки работят и кои се бавят? Има ли чужда инвестиция у нас? Какви са постъпленията в хазната?

Гост в студиото на "Лице в лице" е министърът на икономиката Лъчезар Борисов - за приходите в хазната, загубите в икономиката, компенсациите и ще се разхлабят ли противоепидемичните мерки за бизнеса.

"Изхождайки от всички мерки, които взе държавата като антикризисни, трябва да подчертаем това, че те се виждат в макроикономически план. България поддържа своето потребление, то расте дори по време на криза", заяви той.

"Един от най-важните фактори на икономическия растеж - потреблението, в България е на много силен план. България може би ще се окаже, че е една от държавите в Европейския съюз, която по линия на потреблението и поддържането на неговите нива ще бъде един от лидерите в Европейския съюз. България ще бъде лидер и по линия на поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. В края на годината приходите в българския бюджет са много добри", каза Лъчезар Борисов.

"По отношение на реакция към кризата, България проведе много балансирана политика от гледна точка на концентрирането по отношение на противоепидемичните мерки и от гледна точка на реакцията. България имаше едни от най-либералните режими  в целия Европейски съюз по отношение на противоепидемичните мерки", допълни той.

Вижте във видеото целия разговор.

Последни