Петър Славов: По същество няма проект за нова Конституция

Процедурата по приемане на нова Конституция не предвижда промени на вече внесения проект, обясни още той

Следва разговор с адвокат Петър Славов - за машинното гласуване, отприщените референдуми и идеята за нов основен закон.

"В Конституцията много ясно е казано, че процедурата по приемане на нова Конституция не предвижда промени на вече внесения проект. Те вече са внесли един проект, който ще остане и по който трябва да гласуват след няколко месеца. Какъв е смисълът от тези заявени разговори, дебати, обсъждания и т.н..? Едни хора да си говорят, времето да си върви и в един момент да дойдат редовните избори. Това е единственият смисъл, който виждам в цялото задание", коментира той.

"Това не е обичайната процедура за изменение на Конституцията, в каквато и аз съм участвал в миналото Народно събрание, където се внася не проект за решение за приемане на проекта за нова Конституция, а се внася законопроект за изменение и допълнение на действащата Конституция. По него могат да се правят предложения между четенията, те се обсъждат в комисия, в зала", обясни Петър Славов.

"Аз лично съм привърженик на това - нещо, което не работи, то да бъде коригирано и да започне да работи по правилния начин, а не просто да бъде зачеркнато. То няма реален проект в момента. Това, което са внесли, представлява преписани - мисля на 95%, разпоредбите, и то не добре преписани. По същество няма проект за нова Конституция", категоричен е той.

Вижте във видеото целия разговор с адвокат Петър Славов.