Проф. Асена Стоименова: Моите послания прокламират една рационална употреба на лекарствата

Т.е. да не се презапасяваме с лекарствени продукти, допълни тя

Аз се обръщам към обществото да ги информирам за това, от което разбираме, тъй като ние сме фармацевти, ние най-добре знаем липсват ли лекарствени продукти на пазара, какво е отговорното поведение на гражданите по отношение на лекарствените продукти и как да ги използват рационално. Именно затова аз казвам, че моето мнение е експертно. Това каза предс. на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова в студиото на "Лице в лице".

"Още не са ми предоставени доказателствата за обвинението за всяване на паника след мои интервюта, в които казвам, че може да има недостиг на лекарства в периода на пандемията и препоръчвам да няма презапасяване с лекарствени продукти", заяви тя.

Преди няколко седмици прокуратурата повдигна обвинение срещу нея заради предупреждения, отправени в медиите.

"Аз по-скоро информирах в тези интервюта, че недостигът на лекарства, едно нормално явление, по време на пандемията може да се задълбочи и за да се профилкатират за в бъдеще такова явление, е необходимо да има едно отговорно поведение за лекарствена употреба и съответно да има действия от изпълнителната власт да се превантират тези ситуации", каза Стоименова.

"Нека лекарите и фармацевтите да бъдат оставени да разбират от лечение и лекарства, затова сме учили", апелира тя.

Вижте целия разговор с проф. Асена Стоименова във видеото.