.

Проф. Иво Христов: Борисов контролирано загуби определени области на изборите

Има ли алтернатива ГЕРБ?

ГЕРБ загубиха изборите контролирано, само в определени райони, за да бъдат почистени тези местни структури, които не са лоялни на лидера на партията. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Иво Христов - депутат от БСП и социолог.

Той допълни, че това ясно е проличало в случая с благоевградския кмет, с Банско, с Русе и с други райони.

„Тук има чисто организационна логика – да елиминираш тези, които не са ти лоялни. Има и чисто организационно-ресурсна логика. Борисов каза нещо много точно след изборната нощ – Не е нормално да бъде цялата карта в синьо.

Когато ти контролираш цялата страна, това означава, че проблемите на цялата страна директно рефлектират върху теб. И тъй като на десетата година от управлението са очевидно ясни, видими процесите на ерозия на ГЕРБ, партията-държава ГЕРБ, те се опитват да запазят важните ресурсни точки –  София, Варна, Бургас, където има реален икономически, човешки, демографски и политически ресурс и под формата на плурализъм да се предоставят на т.нар. опозиция периферни райони с тежки социални и всякакви други проблеми.

„По този начин хем да покажем, че българската демокрация е жива и работи, хем от друга страна да разтовариш управляващата партия от всички грехове на управлението. Тук има вътрешнопартийна логика, управленска логика и има тактическа логика за оцеляване на ГЕРБ в средносрочна перспектива”.

Последни