Рени Велчева за спорните позиции по проектозакона за психолозите

Тя е клиничен психолог

Психолозите в България внесоха проектозакон, който да регулира дейността им. Миналата седмица чухме аргументите за потребността от регулация на гилдията от психолога Пламен Димитров. Днес ще представим различна гледна точка.

Имаме много несъгласия с проектозакона за психолозите в България. Той не е съгласуван с всички работещи в държавния и частния сектор. Това каза в предаването „Лице в лице” клиничният психолог Рени Велчева.

По думите ѝ законът касае регулация за цялата професионална общност в България, а Дружеството на психолозите в България, което е изработило този проект, реално се опитва да наложи върху всички практикуващи психолози  регулация, която е много нужна и необходима, но въведена по неподходящ начин.

„Задължават ни недобровлно да членуваме в една неправителствена организация, която има претенцията да бъде съсловна професионална организация”, каза Велчева.

Според нея безспорно регулацията е нужна, но тя трябва да се направи в обществена дискусия с абсолютно всички, които тя касае.

„За работещите в публичния държавен сектор, които са в най-различни сфери – например, в системата на училищното и предучилищното образование, здравеопазването, на вътрешните работи. Всички тези професионалисти и тяхната дейност се регулира от съответните законови наредби, които са свързани в съответните сфери, в които те практикуват”, допълни психологът.

Според Велчева регулацията трябва да е държавна.

Вижте повече във видеото!