Росен Желязков: Главните секретари трябва да участват в бордове, но да не получават възнаграждение

Бонуси в кризата

Вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов заплаши с локдаун и обеща да ни превърне едновременно в лекари, медицински сестри и герои на диваните и кухните у дома. Как ще бъде компенсирано финансово това - не стана ясно.

В същото време през закона за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт се прави изменение в други закони и главните секретари на трите основни власти у нас ще могат да получават добри бонуси.

Преди това от парламента се отмени забраната на държавните чиновници да получават възнаграждения от участия в бордове.

Колко справедливо е това - разбираме от транспортния министър Росен Желязков, който е гост в студиото на "Лице в лице".

"Не става въпрос за участие на главните секретари в органите за управление срещу възнаграждение. Става въпрос за участието на държавни служители в органите за управление на предприятия и търговски дружества като форма на контрол, а не като форма на икономическа облага", обясни той.

"Държавата не трябва да има търговски дружества, които участват на пазара, за да се налага тя да контролира през който и да е служител. А ако има, трябва да има контрол", смята министър Желязков. 

Относно превозвачите той коментира: "В момента сивият сектор е около 30% от превозите на пътници – от нелицензирани водачи, нелицензирани превозни средства, без застраховки, срещу възнаграждение."

Вижте във видеото целия разговор с министър Росен Желязков.

Последни