.

Тихомир Стойчев: Не вярвам напълно в тезата за отравянето на г-н Гебрев

Аферата "Гебрев" и случаят "Скрипал" - връзката

"Официалната информация е, че той е отровен с фосфороорганичен пестицид", поясни токсикологът проф. Никола Александров относно случая "Скрипал" в предаването "Лице в лице".

"Това е вещество, което е от групата на фосфороорганичните съединения, като пестицид се използваше масово до към 2000 година в България. Всяка година, когато се използваше това вещество, имаше стотици отравяния. Най-много бяха в селскостопанските райони", отбеляза той.

"Намалиха се отравянията, защото сега пестицидите, които се използват, са от друга класа. Те са бързо разграждащи се и са значително по-слабо токсични", поясни токсикологът.

"Емилиян Христов Гебрев много отдавна и добре е свързан с руската оръжейна промишленост. От края на 80-те години по негови докладни записки заседават много важни фигури, които са загрижени за това, което става. "Кинтекс" започва да губи позиции, българската оръжейна индустрия стеснява пазарите си заради онази контрапропаганда, която се води срещу нас. Едните и другите взаимно се обвиняват в липсата на морал в оръжейната търговия. По това време, за да бъдат разпилени упреците срещу "Кинтекс", са създадени една дузина фирми, като зад двете стои инициативата на г-н Гебрев", коментира експертът по сигурността Тихомир Стойчев.

Последни