Валентин Николов: Идеята за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се зароди още през 2011 г.

Защото тогава се разклати възможността да се продължи "Белене" поради избора на стратегически инвеститор, поясни председателят на енергийната комисия

Вчера премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че стартира проект за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Всички останаха изненадани, но днес енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че става дума за проучване, което ще извърши Българският енергиен холдинг, а решението за строеж ще се вземе след това.

Гост в предаването "Лице в лице" е председателят на енергийната комисия и бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

"Сега е важно да можем да започнем проектите и евентуално да бъдат завършени", коментира той.

"Идеята за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" се зароди още през 2011 година, защото тогава се разклати възможността да се продължи "Белене" поради избора на стратегически инвеститор", поясни Валентин Николов.

"През 2012 година, когато се внесе решението за прекратяване на проекта "Белене", в Народното събрание беше решено да се проучи възможността и да се работи в изграждането на АЕЦ "Козлодуй" - седми блок. Имаше се предвид готовото оборудване на АЕЦ "Белене", допълни той.

Последни