.

Ловци на храна - сезон 2, епизод 2 (2 част)

В днешния епизод Chef Андре Токев и Събин Ранков търсят римски вкусове от Средновековието

„Ловците на храна” chef Андре Токев и Събин Ранков се отправят към древния римски град Никополис ад Иструм в района на Велико Търново. Топ готвачът и жури на MasterChef ще задоволи интелектуалния си глад за познания относно кулинарната история през вековете и ще се включи в любопитна възстановка на живота от тази епоха.

Търсейки историята в храната и храната в историята, двамата кулинари ще се отбият до ферма за гъби шийтаке в село Хотница. Според легендата, този сорт е бил много скъп заради приятния аромат и е бил достоен за императорски подарък.

Следваща спирка в маршрута на „Ловци на храна“ е село Никюп, за да научат повече за традиционния „ден на динята“ и специфичните продукти, които местните произвеждат от плода.

Един от най-запазените паметници от началото на първото хилядолетие след Христа - град Никополис ад Иструм, е основан от император Траян в чест на победата над даките.  Традиционно при руините се събират хора от цялата страна, за да се научат как са се правили оръжия и уреди от римско време, да облекат легионерски униформи, а Chef Токев ще разбере, че за войниците лещата е била свещена храна. 

Журито на MasterChef ще се срещне с доц. Иван Лазаров – страстен любител на старата и средновековна история, който от години събира рецепти от тези периоди. Той ще му демонстрира как се приготвя пиле по румейски – ястие от Константинопол, което е било поднасяно като изискана гурме кухня по нашите земи. Запърженото месо се овкусява със сол и черен пипер, комбинира се с карамелизиран лук и бадеми, сок от нар и пилешки бульон