"Неразказно в историята": Нов документален филм за княз Батенберг

Проф. Лизбет Любенова разказа повече за малко известните или неразказани факти около личността му

bTV ще излъчи филма "Александър Батенберг: Князът на Съединението". Това е вторият филм от документалната поредица "Неразказано в историята".

Проф. Лизбет Любенова, историк и директор на научния архив на БАН, разказа в "Тази сутрин" повече за малко известните или неразказани факти около личността на Батенберг.

"Независимо от младостта си и това, че няма държавнически опит, той е един успешен владетел, при това много обичан от българите", каза тя.

Посветен на тази малко позната забележителност на София (Мавзолеят на Княз Александър Батенберг), филмът представя основно бурните години след Освобождението на България. Увлекателен и вълнуващ, той  разказва за режима на пълномощията, за суспендирането на Търновската конституция, но най-вече за Съединението на България, за Сръбско-българската война, за Сливнишката епопея и за може би единственото дело в новата българска история, извършено изцяло със собствени усилия и въпреки волята на Великите сили. Зрителите ще се запознаят и с интересни и слабо познати факти около личността на княз Александър Батенберг, любопитни подробности за произхода и живота му.

Гледайте "Александър Батенберг: Князът на Съединението"на 22 септември от 20 ч. в ефира на bTV!