.

Калин Терзийски: Напуснах всичко заради любовта

Как е започнала любовта между писателя и втората му съпруга Ивана и защо се разпадна връзката му с Елен Колева?

Калин Терзийски:
Тази книга я писах най-дълго, две години, и някак си най-безкомпромисно. Писателската ми съвест е като мечка стръвница. Ако някой ден ме видите да ходя изяден до кръста, ще е заради нея. Писателската съвест се отнася за това какво можеш и какво трябва да кажеш. И това наистина трябва да е правдата.

Бях психиатър четири години в Курило. Започнах през зимата на Жан Виденов със заплата от 160 лева или нещо от този род. Всъщност започнах като сестра, защото нямаше място за лекар. Разбира се, че парите не стигаха. Дори с Марто Карбовски запалихме огън пред Народното събрание и ни осъдиха за дребно хулиганство. Направо бяхме полудели. Броях хлябовете, които мога да купя, имах малко дете тогава.

Формално погледнато, в лудницата се научих да пиша на компютър и да описвам действителността. Започнах да работя като сценарист, за да имам допълнителни доходи.

С Ивана умишлено не сме сключили брак. Когато хората подпишат, натоварват договора да им пази брака вместо самите те да се грижат за това. Преди това бях женен три години за Мирослава. С Ивана се запознахме в Курило, тя е психолог. Влюбих се безпаметно и описах любовта си в романа „Лудост“. В Курило моралът е патриархално-клюкарско-еснафски. За една млада любов това е доста неприятно място. Затова през 2000 г. напуснах всичко – семейството, работата си...

Жената на един писател е стълбът, благодарение на който той става творец.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg