.

Помощ 112 - епизод 1 (2 част)

Вижте във видеото

История 1: По сигнал за бебе, оставено без надзор
Полицейският патрул Мария и Калин се отзовават на сигнал за бебе, затворено в изоставена кола. Родителите ги няма, а колата е паркирана на отдалечено място в полите на Витоша. Полицаите разбиват колата, за да помогнат на плачещото бебе. Търсейки родителите, полицаите се насочват към близката полянка, където стават свидетели на сделка за продажба на детето. Сделката е подготвена от адвокатска къща, посредник на купувача (грък) с помощта на неправителствена организация и медицински лица. Майката е дошла да си получи парите, но биологичният баща на бебето се опитва да осуети плановете й. Страните по сделката са задържани, а бебето е поставено под полицейска закрила за 48 часа.

Статистика:
По официални данни България е една от водещите страни в ЕС по брой жертви на трафик на хора. За 2018 г. регистрираните малолетни и непълнолетни жертви на трафик са 54, а децата под наблюдение заради риск са били 33. Цифрите растат ежегодно, а нерегистрираните случаи са извън статистиката. През 2018 към ДАЗД са подадени 23 сигнала за български деца, жертви на трафик.

История 2: Сбиване в нощен клуб
Тодор и Георги са нощен патрул, когато получават сигнал за вандализъм в столично заведение. Пристигайки на място, полицаите попадат на сбиване и се намесват незабавно. След като биячите са усмирени и полицаите се опитват да изяснят причината за сбиването, се появява собственикът на нощния клуб. Той настоява задържаните да бъдат освободени, казва, че няма да повдига обвинения срещу тях и че застраховката ще покрие щетите му. Собственикът изтъква, че не е в негов интерес да се шуми около случая, защото имиджът на заведението му ще пострада. Полицаите са категорични, че хулиганите ще бъдат отведени и подложени на по-нататъшни следствени действия, както предвижда законът. В яда си, шефът на заведението уволнява салонната управителка, подала сигнала към 112. Това насочва полицаите в правилната посока – тук не става дума за обикновено пиянско сбиване, а за погром, поръчан от бившия бизнес-партньор на собственика – опасен човек, от когото той с основание се страхува.

Статистика:
Много от тежките престъпления се случват в заведения или пред заведения, в които се сервира алкохол. В случай на забелязано нарушение - моля, сигнализирайте незабавно на телефон 112!

Тагове: Помощ 112