.

Александър Василев-Василевса: Правя симбиоза между изкуство и спорт

Боян Петров за мен е преди всичко мотиватор, казва той

Александър Василев - Василевса е роден във Видин, но определя себе си като 100-процентов врачанин и много се гордее с това. Завършва езикова гимназия, после следва право в Софийския университет, малко след това заминава за Америка. В Ню Йорк работи в един от най-елитните стриптийз клубове, където танцуват повече от 120 жени. Интересното е, че женските тела го вдъхновяват да започне да рисува активно. В момента негови картини са избрани от топ куратори.

Александър Василев – Василевса:
За САЩ ми дадоха виза във връзка с олимпиадата в Атланта, но аз „забравих“ да се върна 10 години.

До 35-годишна възраст не се интересувах от изкуство. Започнах да работя по заведения. Постепенно попаднах в този стриптийз клуб в Ню Йорк. Години по-късно разбрах, че клубът е на една от петте мафиотски фамилии в града – Гамбино.

При тези хора започнах като охрана в продължение на осем години. Но там охраната не е като в България – повече силова, демонстрация на мускули и анаболи. Там се използва т.нар. вербално джудо. Нямаш право да докосваш клиента, да го обиждаш. По съвсем друг начин го неутрализираш. При мен бе много деликатно и заради това, че бях нелегален.

Клубът се намираше в западната част на Манхатън, където има много галерии. Отиваш на работа и гледаш хубави хора, коктейли, картини на Уорхол... В един момент ти се иска да бъдеш част от нещо подобно.

Започнах да рисувам примитивно с пастели, моливи. Сега мога да кажа, че съм завършен, намерих си стила. Картините ми изглеждат като мозайки.

Сложих няколко мои рисунки в бара. Стинг често идваше там и веднъж го гледам как пет минути съзерцава една от тях. Подарих му я.

Две-три вечери по-късно пиян клиент поиска да купи една картина за апартамента си в Лас Вегас. Видях, че е много пиян и му казах: 2000 долара. И той ги плати.

От няколко години работя по проект с емблематични български спортисти.

Боян Петров също се включи. Преди две години ни прие в дома си в Княжево. Докосна 30 платна, остави своя отпечатък. Тогава му подарих картина с пеперуда, не знам защо. Тези дни научих, че над 6000 метра единствените живи същества са пеперуди и водни кончета, донесени от вятъра.

Боян е голям мотиватор. В чужбина щеше да пълни зали и стадиони с по 50 000 души. Това са най-ценните хора, защото може да си пет пъти олимпийски шампион, но като човек да не си кой знае какво.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg