Боян Танчев: На 14-годишна възраст реализирах първата си продажба на уеб сайт

Българинът, който на 32 години създаде мобилно приложение за милиони. Боян Танчев за успехите, провалите, работата за гиганта "Дисни" и медитацията

Боян Танчев се захваща с програмиране едва на 12 години, а на 14 продава първия си сайт и разбира, че това е неговото бъдеще. Работил е за големи корпорации, отказвал е престижен пост в една от най-големите автомобилни компании в света. Работи рамо до рамо с бившия вицепрезидент на "Дисни" и признава, че няколко пъти се е провалял. Към днешна дата приложението му за онлайн резервации за различни услуги, включително медицински, е привлякло над 5 млн. евро инвестиции и се радва на хиляди последователи.

Ето какво сподели Боян в студиото:
На 12 получих за рождения ми ден първия си компютър. Първите 24 часа играх на игри, но след това не се чувствах добре и разбрах, че не е за мен.

През 1997 г. попаднах на сайт, който бе доста добре направен и осъзнах, че искам да правя именно сайтове. Направих първия български портал за конспирации и уфология, бях много запален по тази тема. Покрай него се запознах с първия си клиент, който ми поръча уеб сайт. Плати ми 400 лева и бях много впечатлен. Купих си колело и принтер. Не мога да ви кажа защо реших, че ми трябва принтер (смее се).

Майка ми често ми се караше защо съм все пред компютъра. Казах й, че един ден ще разбере.

Заминах за Германия и започнах да се задълбочавам в архитектурата на сайтовете, как да навигираш хората, за да стигнат до бутона, който трябва да натиснат.

През 2013 г. създадох няколко стартъпа, които се провалиха. Понякога заради грешния подбор на съоснователи (смее се). Хубавото е, че от всеки провал се научава нещо.

Сега работя върху приложение за онлайн резервации на всякакви услуги. На среща с инвеститори поискахме 500 000 евро, но те ни дадоха над 1 милион.

В свободното си време правя разни дребни неща с 3D принтер – часовници, бижута...

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg