Брифинг на Националния оперативен щаб - 29.10.2020

В момента случаите на коронавирус в България са толкова много, че ако не се приемат бързите тестове, ще има закъснение при диагностицирането на новите заболели, заяви проф. Тодор Кантарджиев

Брифинг на Националния оперативен щаб - 29.10.2020

Реклама

В момента случаите на коронавирус в България са толкова много, че ако не се приемат бързите тестове, ще има закъснение при диагностицирането на новите заболели, заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на министерството на здравеопазването за ситуацията с пандемията у нас.

Има достатъчно добри бързи тестове, които установяват заразоносителите в етапа, когато вече активно могат да предадат инфекцията. В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се ползват бързи тестове като "първи скрийнинг", особено в колективи, където е регистриран случай, заяви  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Има и бързи тестове за грип на цена от около 30 лева, които са точни, а това е доста важно предвид задаващият се грипен сезон, за да могат да се различават двете болести, каза Кантарджиев.

5 училища в страната са поискали да са в дистанционна форма на обучение ученици от 1. до 7. клас. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на редовната пресконференция на МЗ всеки четвъртък.

Просветният министър добави, че им е позволил да превключат на онлайн обучение.

Той отново застана зад тезата, че не бива да се затваря цялата образователна система. Призна и, че в ситуацията с увеличаващи се случаи на коронавирус, аргументи му са все по-леки.

Училищата трябва да се затварят ако не последи, поне не първи, каза още Вълчев.