.

Цветана Манева: Баба Злата знае всичко за всеки, а никой нищо не знае за нея

Вижте какво сподели актрисата за участието си в "Скъпи наследници"

Семейната сага "Скъпи наследници" е първият български телевизионен сериал, сниман в автентично село, построено специално за целта, както се прави в Холивуд. Актьорският екип събира едни от най-обичаните и известни актьори с новото поколение кино и телевизионни надежди.

Едно от най-ярките присъствия ще бъде това на баба Злата - мистериозна жена, която е живата памет и въплътената мъдрост на селото и региона. Тя ще е ковчежник на всички тайни и ще помага на нуждаещите се, като лекува телата и душите им.

„Ако мога с едно изречение да обобщя образа си – баба Злата знае всичко за всеки, а никой нищо не знае за нея. Пълна енигма е. Тя помага, поощрява, окуражава, лекува с билки. Баба Злата е свръхсензитивен човек. Вероятно е получила способностите си, или поне аз така си фантазирах, построявайки ролята си, вследствие на едно много екстремно и трагично събитие, след което се е отключила дарбата й. Освен това тя е баба, без да има внуци – тя е баба на всички“, разкри Цветана Манева.

Баба Злата дълги години е била близка с главата на семейството – дядо Дочо, и отдавна починалата му съпруга Соня.

„Работата ми беше интересна, защото ролята ми е извън стереотипа, извън стандарта. Сценаристите успяха да поддържат образа, да разпределят добре участието ми, така че да не се експлоатира много – да изчезва за известно време, след това да се появява пак“, разказа още Цветана Манева.

Миналата година актрисата получи награда „Икар“ за преподавателската си дейност. Тя е на мнение, че младите колеги са по-динамични и не по-лоши от предишните поколения актьори.

„В „Скъпи наследници“ има интересни млади артисти. Аз мисля, че бях предразполагаща в работата си с тях. Моята задача е да се държа съвсем нормално и по време на снимки благосклонно, за да могат младите да се отпуснат, да се чувстват комфортно, докато работим“, поясни Цветана Манева.

На въпрос давала ли е съвети и напътствия на по-младите си колеги, тя коментира: „Когато репетираме и минаваме през текста преди снимки, гледам максимално добре да върша партньорската си работа спрямо тях, за да ги провокирам. Започва се от това да ме чуват, когато говоря, да възприемат и да се замислят. Младите са способни, талантливи, рефлективни и мислят“.

По повод предстоящия си рожден ден актрисата сподели, че планира да го посрещне само със съпруга си Явор Милушев.

„Понякога съм злокобно мислещ човек. Когато човек достигне определена възраст, става насилена радостта от рождения ден, тъй като отсечката към финала се скъсява непрекъснато. И е парадоксално, абсурдно да се радваш. То е радост само дотолкова, че си жив. Ако си и здрав, е прелест.“

Не пропускайте старта на „Скъпи наследници“ на 15 януари от 18 часа по bTV!

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg