Цветно село

12-годишната Жасмина реши да разкраси указателните табели в село Ъглен

Жасмина е на 12 години. Родена е и живее в София, но мечтае повече хора да знаят за село Ъглен. Защото според нея, то е специално.

Жасмина Трандова: Има много красива природа, има много пещери, река Вит, която тече покрай селото... Има този Скален мост, който изглежда сякаш е направен от човек.

Хората си разказват различни истории. Например за Къщата на Змея. Самата къща не е нещо кой знае колко особено, но хората са си разказвали истории за нея и им харесва.

Момичето разбира за Ъглен, когато отива там на лагер, организиран от неправителствената организация „Остава.ме“. Една от задачите им е да измислят нещо, с което да оставят следа в селото.

Представих си как, ако някой човек види табела, много шарена и красива, на която пише „Ъглен“ или „Добре дошли в Ъглен“, и си представих как хората ще им стане любопитно да видят повече в селото.

На 12 и 13 май Жасмина ще събере доброволци, с които заедно ще измислят и измайсторят различни указателни табели.

Най-вероятно първо ще украсяваме и ще рисуваме табелите, след което ще се разделим вероятно на няколко групи, за да закачим табелите.

Сред местата, за които ще има табели, са Скалният мост, Къщата на Змея и пещерите в местността. Според местните през последните години тези забележителности привличат все повече туристи.

Там училището не е възстановено и в момента е доста западнало и никой не го ползва. Понеже има маршрутка само сутринта и всяка сутрин трябва да се хваща, за да се ходи до съседното село, където има училище и пак да се връща вечер. Но иначе е много хубаво да се живее сред такава красива природа и толкова свеж въздух и приятни хора.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg