.

Да направиш "Титаник" от дърво

С Йордан Стоянов ни среща кореспондентът на bTV Любомир Добрев

Как един млад мъж от Силистра сбъдна детската си мечта да построи "Титаник"? Мащабът на кораба е 1:100, а Йордан Стоянов успява да го направи, въпреки че до момента не се е занимавал с такова нещо. С 21-годишния Йордан Стоянов ни среща кореспондентът на bTV Любомир Добрев.

Всичко започва преди 11 години, когато Йордан гледа с баща си филма на Джеймс Камерън „Титаник“ и красивият кораб пленява въображението му.

Йордан Стоянов:
По някакъв начин се влюбих в самия кораб, допадна ми – беше красив, като всяко едно малко дете си падаш по големите работи – големи танкове, големи коли, големи кораби, самолети.

През годините Данчо се е опитвал да прави кораба с подръчни материали, най-вече с морска пяна. Но момчето порасвало, а с него – и мечтата му. Днес Данчо е на 21 години, работи като охранител и може да си позволи да се снабди с материали. Купува си дъски и започва да реализира мечтата си.

Йордан:
Най-трудната част определено бяха прозорчетата – за всеки прозорец трябваше да гледам много документации, снимки, за да разбера разположението им, къде са се намирали, как са изглеждали, защото те са различни – има квадратни, кръгли, всякакви, трябва да видиш всеки как е, след това разпробиваш, шкуриш…