.

Да спасим Земята или да я напуснем?

Д-р Улдриволф Пика разказва за програмата "Коперник"

Планетата Земя се променя. Климатичните промени са факт и днес ураганите са по-силни отпреди 100 години, топенето на ледниците става два пъти по-бързо отпреди две години, а измирането на животински видове е безпрецедентно.

На този фон човечеството малко бавно и с голяма съпротива започва да отваря очи и да се вглежда в бъдещето си, където земята може да не е наш гостоприемен дом.

Д-р Улдриволф Пика (28) е консултант към Европейската комисия, която ръководи програмата “Коперник“. Преди това е бил част от екипа на НАСА.

„Земята е жив организъм и климатът ще се променя и без нас. Но има неща, с които човечеството подпомага тези промени и те се виждат ясно през последните години. Някои от нашите дейности водят до забързване или засилване на някои процеси. За пример мога да дам урагана Ирма в Щатите. Той минава регулярно, но благодарение на повишената температура на водата става все по-силен. Чрез сателитните наблюдения ние можем да предвидим тези промени.

Климатичните промени имат много характеристики. Наблюдаваме повърхностната температурата на земята, съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата и още много неща.

Например един от сателитите събира характеристики от океаните като соленост, температура на водата на повърхността, потоци и течения. Всички получени резултати са на разположение на учени и изследователи, за да могат те да взимат по-информирани решения и да правят по-смислени продукти, които да са в полза на обществото.

Моята история с Космоса започна малко странно. В началното училище изучавах латински и старогръцки. Четях много от древните философи и самият аз исках да стана философ. Когато обаче трябваше да се запиша в университета, се замислих, че философията и мъртвите езици не ми дават много голяма възможност за разнообразна и интересна работа. Така реших да стана инженер и това, което всъщност ми звучеше най-интересно, бе космическото инженерство.

После разбрах, че тази професия има много общо с философията. Това, че искаме да изпратим хора за постоянно в Космоса, да направим колония някъде другаде – това са колкото технически въпроси, толкова и философски.

Дали трябва да излизаме извън земята и да завладяваме нови светове или да останем тук и да се опитаме да я спасим.

В историята на планетата ни има изключително много случаи, когато метеорити са се сблъсквали със земята и са предизвиквали много катаклизми в атмосферата ни, изчезвали са цели животински видове и не е имало нещо, което да ги спре. Ако искаме човечеството да има шанс да оцелее и да продължи напред, то космическите колонии и разпръсването ни на различни планети са точно такъв много голям шанс, защото космическите обекти продължават да се движат из Космоса и не е ясно кога ще се появи някой, който да удари земята отново.

Марс не е място, където искаме човечеството да остане. Като начало пътуването до тази планета би отнело почти три години. Много неща могат да се объркат още в това пътуване. Например не е сигурно дали пътниците няма да се разболеят от рак заради космическата радиация. Биха могли да се появят и чисто психологични проблеми, засягащи екипажа. Самата планета не е пригодна за живот и трябва да се положат огромни усилия и да се вложат невъзможни средства и много време, за да се промени.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg