.

В Руанда е толкова чисто, зелено и осветено, че не можеш да повярваш, че си в Африка

"Имат си един диктатор, но все пак държавата е на 55-то място по корупция в света, а България е на 75-то" - споделя пътешественикът Делян Манчев

В тефтерчето за пътешествия на Делян Манчев фигурират над 110 държави от цял свят. Днес пътешественикът ще ни разкаже за срещата си с местните племена в Руанда, приключенията в Етиопия и обиколката в един от най-опасните градове.

Делян Манчев, адвокат и пътешественик:

В Руанда по време на геноцида през 1994 г. са убити 1 милион души само за 100 дни. Две племена водят гражданска война, а единственото, което ООН прави, е 10 белгийски войници да пазят президента. Няма да изпадам в подробности, защото мемориалите са зловещи места. Купища черепи, по които се виждат дупките от куршуми и т.н.

Все пак насърчавам хората да посещават подобни места, защото е добре да се помни историята. Краков например, където се намира Освиенцим, е само на ден път с кола от България.

В днешно време Руанда е неузнаваема. През 2008 г. е първата, забранила найлоновите торбички. Още при получаването на визата те предупреждават, че на летището ще ти вземат всичко найлоново. Невероятна чистота, осветление, зеленина – не можеш да повярваш, че си в Африка. Освен това е напълно безопасно. Руанда е на 55-то място по корупция в света, а България е на 75-то. Имат си един диктатор, който така е променил законите, че да управлява поне до 2034 г., но държавата се развива.

На този фон Етиопия е едно бунище, но все пак е много интересна държава. Още през IV век приемат християнството. Над 50 милиона християни има там. Любопитно е да видиш иконите с всички светци, които познаваме, но с негърски лица.

В столицата Адис Абеба ходих в музея, където са изложени останките на най-стария човек, живял преди 3 милиона години. Жената се казва Люси, защото археолозите я намират през 1970-те години и докато са празнували, са слушали в палатковия си лагер Lucy in the Sky with Diamonds на Бийтълс.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg