.

Духът на здравето: Емоционалната интелигентност в бизнеса

И съвети за по-дълъг живот от лекаря на Стийв Джобс – клиничния онколог професор Дейвид Ейгъс

Той е клиничен онколог, научен изследовател, професор по медицина и инженерство в Университета на Южна Калифорния, молекулярен биолог, възпитаник на първокласното медицинско училище „Принстън”. Завършва с отличие елитния випуск на Факултета по медицина в Университета на Пенсилвания. Специализира в болницата „Джонс Хопкинс”. Потомък на заслужил професор по медицина и физиология. Участва в разработка на нови лекарства, създава две компании за технологични иновации в здравните грижи. Доверява се на системния подход, високотехнологичното здраве и персонализираната медицина. Категорично вярва, че обездвижването е новата форма на тютюнопушене и категорично не вярва в индустрията с хранителни добавки, антиоксиданти и витамини.

Професор Дейвид Ейгъс: Ако можех да събирам по една дребна монетка всеки път, когато някой някъде по света бива споходен от мисълта, че за тази болест или онзи дефект имат вина гените, щях да съм най-богатият човек на земята. Загадките за нашето здраве не висят единствено на пантите на ДНК. Всички живи същества дълбоко в себе си имат един превключвател. И той ни вкарва или в режим на зраве, или в режим на болест. Превключвателят работи в наша полза, когато психика, физика и дух са хармонични. Не разстройвайте тази система! Ние трябва да ухажваме нашата природа, за да постигнем състояние на постоянно лекуване. Генетичните тестове са част от пъзела. Важно е да знаем фамилната си история. Вярвам, че знанието е сила и колкото повече знаем за себе си, толкова по-добре. Отиди при роднините си и ги разпитай - баба, майка, леля... и след този разговор вече имаме насока за фокус. Колкото повече знаем за рода си, било чрез питане или генетичен тест, толкова по-добре.

Заслужава си да познаваме личната си история, да потърсим шаблон при семейните заболявания и да бъдем подготвени за всеки тлеещ риск. Фамилната обремененост е най-неизползваното, но изключително мощно средство, с чиято помощ можем да разнищим произхода на куп заболявания.

Нашата цел трябва да е – да живеем 9 или 10 декади. Това е напълно постижимо! Фактът, че заболяванията са предотвратими в по-голямат си част, не бива да се омаловажава. В Америка е дълбоко вкоренено убеждението, че всеки може да изгради собствения успех. Обожаваме да сме независими. Обаче често идеята за личната независимост се изгубва, когато захванем темата за здравето. Виждам какво може да причини на хората болестта, независимо колко успехи са пожънали в живота или колко много хора силно са ги обичали.

Наистина е вярно, че ако нямаш здраве, нямаш нищо. А научните изследвания днес показват, че всеки от нас трябва да може с лекота да преживее поне 9 декади. Като идеята е през последната декада да се радваш на дните си. Не да бъдеш обездвижен, скован, наднормен, безпомощен, с инсулт или инфаркт, или със слабо развита мускулатура... А да се радваш на жизненост. Не е задължително да остаряваме в безпомощност.

И да, не е лесно. Затова трябва да се мисли отдалече. Обаче, ако кажа на един 20-годишен младеж да направи нещо днес, от което ще им полза, когато стане на 40 или 60, той ще ми се изсмее и изобщо няма да ме отрази. Всяка интервенция по отношение на здравето има някакъв определен времеви прозорец, когато трябва да бъде направена. Това е фундамент! Правиш нещо днес, което ще ти се отблагодари след 20 години.

Ако успея да накарам хората да мислят по този начин, тогава ще бъда много щастлив.