"Духът на здравето": Влияе ли се нашето ДНК от негативни мисли, убеждения и емоции?

Коментира д-р Марк Уолин - психолог, психотерапевт, психиатър

"Нашето минало никога не умира, то дори не е минало." - това са думи на носителя на Нобеловата награда за литература Уилям Фоктър. А какво мисли съвременната наука по въпроса? Могат ли травматичните преживявания да се предават от едно поколение на друго, може ли посттравматичният стрес да управлява нашите гени и каква е ролята на епигенетиката за трансмисията на фамилната травма?

Ще търсим отговорите заедно с д-р Марк Уолин, американски психолог, психотерапевт, психиатър, автор и лектор, носител на сребърна награда в областта на психологията. Той е автор на бестселъра "Не всичко започва от теб". В този свой труд д-р Уолин синтезира емпирични наблюдения от практиката си като директор на Института по семейни констелации в Сан Франциско, заедно с актуални открития в областта на невронауката, епигенетиката и лингвистиката. 

Как и дали изобщо родовият ум, родовото съзнание и наличието на наследствени стресогенни и фамилни травми има потенциала да кодира генетични и молекулярни промени в нас, промени, които засягат здравето ни и качеството на живот?