.

Ефективни ли са подземните кофи за боклук в София?

Репортерът Цвета Макгрегър провери

Софиянци изхвърлят средно по 527 кг боклук годишно. Преди три години Столична община постави няколко подземни контейнера на ул. Солунска, за да се види колко ефективни ще са те в борбата срещу боклука. Скоро центърът на столицата ще се сдобие с още над 100 от иновативните кофи с идеята отпадъците да се събират под краката ни и да се реши проблемът с неприятната миризма. Какво е настоящото състояние на вече функциониращите подземни контейнери за боклук, провери Цвета Макгрегър.

На една от най-оживените пресечки в София – бул. Витоша и ул. Солунска, се намират няколко от експерименталните контейнери, които трябва да събират отпадъците под земята, за да може тротоарите да са чисти и приветливи за неспирния поток от граждани и гости на столицата. Действителността обаче се оказва друга.

Андрей Зографски, „Спаси София“:
Това са известните пилотни контейнери, които бяха поставени преди 3-4 години. Два комплекта тук и отсреща за солидната сума от 50 хиляди лева. Тогава бяха инвестирани. Видимо е обаче, че те не се поддържат. Почти всичките са запушени, така че отпадъците да не могат да пропадат надолу, където всъщност се намират големите кофи за боклук и около тях е изключително мръсно. Една гледка, която не е достойна за самия център на София.

Нека да отидем и да видим какво има вътре. Вътре всъщност има каквото си поискате, въпреки че са за разделно събиране. Абсолютно всичките са запушени и препълнени с боклуци.

Ваня Велинова, продавач-консултант в близкия магазин:
От около три години постоянно е така. Особено ако дойдете сутрин рано, нещо невероятно е. Контейнерите преливат, смърди, лятото смърди, а зимата навсякъде се разпиляват боклуците, изобщо почистването е под всякаква критика.

По данни на Столичен инспекторат контейнерите, заровени под земята, се изпразват единствено в малките часове на деня.

Мариана Иванова, Столичен инспекторат:
Подземните контейнери на ул. Солунска 18 и 23 се извозват съгласно утвърден график през нощта. Самите контейнери, които са надземните, се извозват в дневна или нощна смяна до 3 пъти в денонощието.

Имаше проблем със запушване на тези контейнери…
Такъв проблем наистина имаше, който се отстрани много бързо, в много кратки срокове, имаше технически проблем.

Какви санкции налагате на сметосъбиращата фирма, когато не се погрижи адекватно за контейнерите?
Санкциите са регламентирани в техническите спецификации, които са неразделна част от договорите за възлагане на обществена поръчка, и за необслужен контейнер е 500 лв. Срокът за отстраняване е 3 часа.

Арх. Иво Пантелеев, проектант:
Подземните контейнери в този случай за хидравлични. Всъщност става въпрос за една камера подземна, която има 4 класически контейнера за отпадъци, които са достъпни от тези модули.

Подземни контейнери за разделно събиране на боклука има в Пловдив и Бургас, както и в много европейски градове, в които успешно се прилагат различни иновативни начини за справяне с огромните количества отпадъци. Андрей Зографски прекарва студентските си години в Любляна, която миналата година е обявена за Европейска зелена столица.

Андрей Зографски, „Спаси София“:
Аз съм живял в един периферен квартал, съвсем нормален жилищен квартал на Любляна, където всеки живущ има своя карта за идентификация, с която отваря контейнера. Той измерва точното количество в килограми на боклука, който вие ще изхвърлите, и след това общинското дружество за сметосъбиране ви таксува на база на това колко боклук вие произвеждате и хвърляте.

Любляна доказва, че и балкански градове могат да постигат такива резултати, т.е. не е само до манталитет, а е и до отговорно управление на града. Имаме ресурс, сметопочистването е най-голямото перо в Столична община, около 200 млн. лева годишно.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg