Ексклузивна среща с Беа Джонсън, която през 2017-a изхвърли само половин килограм боклук

"Щом възприемеш живота с нулеви отпадъци, съжаляваш, че не си започнал по-рано" - споделя французойката

„Колкото по-малко притежавам, толкова по-богата се чувствам“ – твърди французойката Беа Джонсън, която се е посветила на живота с нулеви отпадъци. Тя набира популярност по цял свят с блога и книгата си, в които дава съвети за природосъобразен живот.

Беа: Първото, което елиминирахме със семейството ми, бяха пластмасовите торбички. Решихме, че отсега нататък няма да пазаруваме с тях и не сме го правили от 2008 година. Вместо тях си носим торбички от плат, също както нашите баби и дядовци са правили преди. Второто беше кухненската хартия. Заменихме я с парцали. След това започнахме да купуваме непакетирана храна. Използваме калъфка за възглавница за хляб и други печива. Мокрите продукти като месо, риба, мляко и сирене слагаме в стъклени буркани. В торбички слагаме брашно, сол, захар, зърнени закуски, плодове и зеленчуци. Така малко по малко елиминирахме боклука от дома си. След това започнахме да компостираме. А щом се захванете с това, може да редуцирате почти половината от боклука си.

В началото Беа среща много учудени погледи, но с времето си създава техника на пазаруване. Тя може да е от полза за всеки начинаещ в този начин на живот.

Не поглеждайте продавача в очите. Кажете „Здравейте, може ли да ми дадете 1 кг сирене в този буркан, моля?“ И през това време оглеждайте сирената. Ако си давате вид, че сте го правили цял живот, няма да имате проблеми.

Предприемчивата блогърка създава 5-степенна система за намаляване на боклука у дома.

Първо: да откажем нещата, от които нямаме нужда. Научихме се да казваме „Не“. Живеем в консуматорско общество, в което има много промоционални стоки, пластмасови торбички, сламки, безплатни подаръчета, визитни картички и какво ли още не. Когато се научим да ги отказваме, ние спираме търсенето и производството на тези стоки, както и навлизането им в дома ни, където стават боклук.

Второто правило е да намалим нещата, от които нямаме нужда в дома си и да ги дадем на обществото. Те сами по себе си са ценни ресурси и е важно да се научим да ги споделяме. Това развива и пазара на стоките втора употреба, който е важен за бъдещето без отпадъци.