.

Ексклузивна среща с един от най-известните фотографи в света - Роджър Балън

Със скандалния фотограф се срещна репортерът ни Цвета Макгрегър

Той пристига в България, за да открие днес своята изложба в националната галерия "Квадрат 500". 80 черно-бели снимки, направени в период от 32 години, ще бъдат показани в София и в Пловдив. Тези фотографии преди години му навлякоха гнева на властите в Южна Африка, където за заснети. Със скандалния фотограф се срещна репортерът ни Цвета Макгрегър.

Критиците измислят дума, за да опишат уникалния му стил – баленеск. Черно-белите фотографии на американеца Роджър Балън предизвикват силни емоции – шок, ужас , тъга, отвращение, страх, възхищение. Те са свят между реалността и съня, между съзнаваното и несъзнаваното, между познатото и непознатото. През годините изпълнените със символи снимки на Балън са излагани в най-големите музеи и галерии за съвременно изкуство по света. За първи път идва у нас с ретроспективната си изложба „Архетипи“, която ще бъде показана в София и Пловдив. Един от най-ярките артисти зад фотообектива се учи на занаята от майка си.

Роджър Балън, фотограф:
Когато бях малко момче, майка ми започна да работи като фотограф в Магнум – най-известната фотографска агенция тогава. Благодарение на нея се срещнах с много известни имена като Картие-Бресон и Андре Кортес. Някои от тези известни хора идваха вкъщи, за да й оставят свои фотографии, оставяха след себе си фотографски книги. Започнах да се заглеждам по тези снимки и интересът ми все повече се разпалваше. Майка ми изпитваше страст към фотографията и успя да ми я предаде. На 18-годишна възраст вече бях способен да направя хубава снимка. Така започна всичко.

На младини Балън обикаля Африка сам, на стоп, без да използва телефон в продължение на 9 месеца. Създава първата си фотокнига „Юношество“. Прибира се в Америка, за да завърши докторантура по геология. След като взима дипломата, решава да се установи трайно в Йоханесбург, Южна Африка – негов дом и извор на вдъхновение и до днес. Там създава едни от най-значимите си фотографски серии.

Роджър Балън:
Стилът на фотографиите ми може да бъде описан като абсурден. Те са по някакъв начин отражение на абсурда и непознатото в живота ни. Те са проекция на подсъзнанието ни. Снимките ми са базирани на човешката психология. Сред тях има много такива, които са метафора на човешкото състояние.