.

Гладиатори в кухнята - как да превърнем "Свинско със зеле" в гурме?

С Цветомир Савчев ни среща Венета Георгиева

"Гладиатори в кухнята". Може ли кулинарната класика свинско със зеле да се превърне в гурме блюдо, показва Цветомир Савчев от третия сезон на "MasterChef".

Новият сезон на "MasterChef" започва на 25 февруари от 21 часа по bTV!

Въпреки тенденцията много хора от Враца да намират новия си дом в Западна Европа, то Цецо направи обратното. След дълги години, прекарани в топла Испания, той се завърна в родния си град, за да го превърне в своя кулинарна арена. Намирайки правилните хора, които споделят философията му за храната, той радва гостите на голям ресторант с почерка от кухнята на добрия вкус и своята разпознаваема следа. Цецо вярва, че новата българска кухня по нищо не отстъпва на световната и дава конкретни примери. Класическото кисело зеле е достойно да се състезава с бестселър като азиатското кимчи, а испанската телешка опашка с картофи не превъзхожда с нищо българското говеждо с манатарки.

Специално за екипа на „Преди обед“ по bTV Цветомир приготви типичното ястие за българския северозапад – люто кисело зеле със свинско, боб и ориз. Алтернативната презентация кара гостите да се възхищават както на вкуса, така и на вида на ястието. Подобно на класическото домашно готвене, Цецо пече ситно нарязаното кисело зеле, свински ребра и предварително сварен боб заедно, за да смесят вкусовете си. След това ги отделя, за да оформи отделните компоненти. Различното в неговата рецепта е, че бобът се превръща в гладка паста като се претрива през фина цедка, зелето се завива в пролетни ролца и се пържи за няколко минути, а големите листа на зеленчука се дехидратират до вида на чипс във фурна на 80 С за 40 минути. За да направи ястието люто, Цецо приготвя типичния френски сос „Дяболо“ като запържва в масло малко брашно, червен пипер, лют пипер и зеленчуков бульон. Ястието сервира като декорира чинията с лютия сос и сладък червен пипер, разрязва пролетните рулца на половинки, между тях поставя свинските ребра във височина, добавя бобово пюре, а върху него - зелев и оризов чипс. За финал кулинарят поставя няколко кристала черна сол, която съдържа дървен въглен и придава фин, опушен вкус. За да балансират лютивината, Цецо предлага на хората с чувствителен стомах да добавят няколко капки млечен сос с копър за свежест. 

Цветомир Савчев сподели пред Венета Георгиева, че се стреми да съчетава любими вкусове, да отговаря на световните тенценции за преоткриване на традиционната кухня и ферментиралите продукти. Според него MasterChef му е дал тласък и желание да се занимава професионално с кулинария. Горд е, че вече е осъществил две от мечтите си – да се завърне в България и да не бъде емигрант, като и да облече chef-ската куртка. Желанието му е да прави хората щастливи със своите ястия и не спира да се стреми към по-високи върхове.