.

"Гр@мотни": Измислена реалност или фалшив живот в социалните мрежи?

Как интернет може да те направи богат или да те съсипе и как ни променя паралелната реалност в социалните мрежи?

През 2016 г. в Ню Йорк се появи нов феномен – Музей на сладоледа, който измести по посещаемост Музея на модерното изкуство и Метрополитън. В новооткритото място не се ходи, за да разглеждаш стари артефакти, а за да си правиш снимки. Стените са боядисани в бебешко розово, смятан за един от най-харесваните в социалните мрежи цветове; има басейн с пръчици за поръсване и висящи конуси на сладолед вместо светлини. Една година след откриването си Музеят на сладоледа е постигнал култов статут на Instagram-атракция. Създателката му, американката Мерилийз Бън, попадна в престижни класации и забогатя, а музеят пътува от щат в щат.

В Русия пък се появи компания, която предлага на клиентите си да наемат частен самолет само и единствено, за да си направят снимки пред него, до него, в него и пр., които след това да използват в социалните мрежи. Услугата се предлага дори във вариант с професионален фотограф.

В същото време курорт на Малдивите осигурява на своите посетители Instagram домакин – човекът има грижата да отведе туристите на най-фотогеничните локации в най-подходящото време, за да могат да произведат съвършените снимки, на които всички да завидят. Клиентите получават съвети кои са "най-фотогеничните" пози дори по време на часовете по йога.

Instagram промени и ресторантьорския бизнес. Дори утвърдени ресторанти със звезда „Мишлен“ сменят интериора си, за да станат по-приятни за снимане, следователно – по-предпочитани от клиентите. В Калифорния например шикозен фамилен ресторант с 37-годишна история и традиционно тъмен и строг интериор вече има надписи „любов“ и други шеговити постулати по стените. Заради снимките в социалните мрежи черният сладолед и цвеклото, които досега не са се радвали на особена популярност, вече са изключително търсени.

И докато на едни бумът на социалните мрежи им напълни джобовете, на други им докара нервни кризи, паник атаки и други здравословни и психологически проблеми.
Докато оформени тела, изкусителни дупета, плоски кореми и релефни мускули превземат Instagram, една блогърка показа на хората, че не трябва да вярват на всичко, което виждат онлайн. Сара Пухто (20) от Финландия демонстрира колко много се променят кадрите, ако снимаш от правилния ъгъл и глътнеш корема си.

Една парижка рекламна агенция демонстрира колко лесно се поддаваме на внушенията в социалните мрежи. Само за няколко месеца профилът на французойката Луис Делаж събра над 16 000 последователи и над 50 000 харесвания със снимки от партита на яхти, пътешествия и безкрайни елегантни вечери. Впоследствие стана ясно, че Луиз е измислен герой и е част от кампания под надслов "Харесваш ли зависимостта ми?". И когато се загледаха, всички забелязаха, че всъщност във всяка своя снимка тя държи чаша с алкохол в ръце. Темата се превърна във водеща във всички социални мрежи, а рекламната агенция показа как може да се постигне огромен ефект само с идея, време, усилия и Instagram, без да се харчат никакви пари за купуване на рекламно пространство в медии.