Гр@мотни: как да се предпазим от сексуално изнудване онлайн?

Бъдете внимателни с профили на непознати. Особено с тези, които са създадени наскоро!

Комисар Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ към ГДБОП:

За няколко дни имам три покани за приятелство от фалшиви профили на привлекателни млади дами. Тези профили са създадени наскоро и съдържат няколко снимки, за които ясно си личи, че са свалени от интернет.

Приканват към разговор, след което искат да им изпратиш свои голи снимки или пред камерата на живо да извършваш някакви сексуални действия.

Обикновено на тази въдица се хващат самотни хора или потребители с проблеми в семейството.

Изнудвачите записват действията ти пред камерата и искат пари, за да не изпратят видеото на твоите приятели във Facebook. Обикновено сумата е около 3-5 хиляди евро, като няма гаранция, че след това кибер измамниците няма да поискат още.

Повечето хора се срамуват да потърсят органите. Обаждат се, когато вече са изпращали пари няколко пъти. Решението е просто: да се затвори личния профил за известно време, а ние влизаме във връзка с Facebook, за да закрием измамния профил.

Най-голямата платена сума от българин по този вид измами е 10 000 евро. Това бе журналист от уеб сайт.

Ежедневно имаме сигнали и за атаки срещу деца. Обикновено профилът е на „какичка“, която моли детето да изпрати снимки по бельо.


Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет:

С Явор и двамата сме щастливи дядовци, и сме 24 часа онлайн по неволя. По Нова година получих покана от чисто нов профил. Наблюдавах го с интерес, защото за 16 часа този профил се сдоби с 42 „приятели“.

На измамниците им е лесно да изпратят посланията си до точно определен тип хора. Срещу 3 долара във Фейсбук можеш да стигнеш до хиляди потребители, като избереш местоположение, възраст и други особености.

Въпросният профил се беше насочил към мъже на възраст 45-65 години. Много общински служители бяха приели поканата. Явно нямат много работа в общината.

Сред приелите поканата имаше и пенсионирани и действащи служители на МВР. Не ми хареса, че видях и хора, които работят в детски градини.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg